Liberal Devletin Feodal Kökenleri

Feudal Origins of the Liberal State

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13150260

Anahtar Kelimeler:

Liberal devlet, Burjuvazi, Magna Carta, Fransız Devrimi

Özet

Sınırlı hükümet/devlet ile güçler ayrılığı kavramlaştırmaları, liberal devlet kuramının temel dayanaklarıdır. Bu iki kavram seti, bir yandan liberal devletin “özgürlükçü” burjuvazinin gerici aristokratik güçlere karşı verdiği bir mücadelenin sonucu olarak simgeleştirilirken diğer yandan Avrupa’nın Avrupa-dışı tüm toplumlara göre ayrıksı farklılığını temellendirmek için de kullanılmaktadır. Böylece, liberal devlet kuramı Avrupa-merkezci bakış açısının da merkezi yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Siyasal düşüncenin toplumsal tarihi ve toplumsal mülkiyet ilişkileri yaklaşımları çerçevesinde, liberal devletin ve Avrupa-merkezciliğin bahsedilen temel dayanaklarının, feodal sınıf-içi güç ilişkilerinden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Bu kapsamda olmak üzere, gerek özgürlüğün niteliği ve kapsamı gerekse de halk kavramına yüklenen anlamlar bakımından, liberal devletin özünde modern-özgürleştirici bir kökenden gelmediği kanıtlanmıştır.

Referanslar

Akbulut, Örsan Ö. (2003), “Siyasal İktidarı Kullanma Aracı Olarak Başbakan”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 36, Sayı 1, Mart.

Akbulut, Örsan Ö. (2007), Küreselleşme Ulus-Devlet ve Kamu yönetimi, TODAİE Yayınları, Ankara.

Anderson, Perry (2023), Mutlakçı Devletin Kökenleri, (Çev. U. Kocabaşoğlu), İletişim Yayınları.

Comninel, Geoerge C. (1987), Rethinking the French Revolution: Marxism and the Revisionist Challenge, Verso.

Cudworth Erika, Timothy Hall ve John McGovern (2007), The Modern State-Theories and Ideologies, Edinburg University Press.

Dunleavy, Patrick ve Brendan O’Leary (1987), Theories of the State-The Politics of Liberal Democracy-, Macmillan, London.

Mooers, Colin (1991), The Making of Bourgeois Europe: Absolutism, Revolution and the Rise of Capitalism in England, France and Germany, Verso.

Wood, Ellen Meiksins (1991), The Pristine Culture of Capitalism: A Historical Essay on Old Regimes and Modern States, Verso.

Wood, Ellen Meiksins (1995), Democracy Against Capitalism-Renewing Historical Materialism-, Cambridge University.

Wood, Ellen Meiksins (1996), “Modernity, Postmodernity or Capitalism”, Monthly Review, July-August.

Wood, Ellen Meiksins (2008), Citizens to Lords: A Social History of Western Political Thought from Antiquity to the Middle Ages, Verso.

İndir

Yayınlanmış

01.08.2024

Nasıl Atıf Yapılır

Akbulut, Örsan Ö. (2024). Liberal Devletin Feodal Kökenleri: Feudal Origins of the Liberal State. KAMU Hukuk Ve Yönetim, 1(1), 23–29. https://doi.org/10.5281/zenodo.13150260