Erken Dönem Osmanlı Yönetiminin Kanunlaşma ve Devletleşme Süreci

Legalisation and Statehood Process of Early Ottoman Administration

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13150322

Anahtar Kelimeler:

Osmanlı Hukuku, Kanunname, Hukuk Tarihi, Osmanlı Devleti, Örf.

Özet

Osmanlı hukuku, bir çalışma alanı olarak hatırı sayılır bir süredir hem tarihçilerin hem de hukukçuların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Başta Ömer Lütfi Barkan olmak üzere Halil İnalcık gibi tarihçilerin yanında Coşkun Üçok, Ahmet Mumcu, Mehmet Akif Aydın, Ahmet Akgündüz gibi hukuk tarihçileri Osmanlı hukukunu hem teorik hem de kaynaklar ekseninde ele almışlardır. Osmanlı Devleti’nin bürokratik yapısı sayesinde günümüze ulaşan binlerce ciltlik hukuk metinleri üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde Osmanlı hukukunun niteliğini, şer’-örf ilişkisini, kanunnamelerin gelişim seyrini, hukuk normlarının mahkemelerde uygulanma şeklini takip edebiliyoruz. Ancak tüm bu araştırmalara rağmen Osmanlı devletleşmesi ve bunun hukukla olan bağlantısının karşılaştırmalı bir perspektifle teorik ve ampirik düzeyde ele alınması konusu hala müzakere edilmeye muhtaç gözükmektedir. Özellikle Osmanlıların erken dönem hukuki yapılanması ile ilgili bir dizi soru üzerinde düşünmeye değerdir. Bu soruları şu şeklide sıralamak mümkündür: Osmanlı Beyliği teşekkül ve gelişim seyrinde hukuk normları oluştururken ne tür fırsat ve esneklikler yaratarak gelişimini sürdürdü? Erken dönem Osmanlı yönetiminde hukuk normları emir, ferman ve yasak şeklinde tezahür ederken bürokrasi hangi süreçlerle bu normların yaygınlaşması ve kabulünü sağladı? Bu prensiplerin uygulanmasında yaşanan avantaj ve dezavantajlar nelerdi? Yönetim, toprak, vergi, ticaret gibi halkı doğrudan ilgilendiren konularda üretilen norm ve prensiplerin zamanla devletin merkez-taşra ilişkilerinde yaşanan gelişmeler ve devletleşmeye etkisi nasıl oldu? Tüm bunların sonunda Osmanlı devleti genişçe bir coğrafyada yüzlerce yıl egemen olarak toplum-devlet ilişkilerinin seyrinden kanunlaşma ve bürokratik devlete dönüşmesinde etkisi nasıl cereyan etti? Osmanlı, kanun devletine nasıl dönüştü? Bu soruları cevaplamak başlı başına önemli tartışma konularını gündeme getirmekle birlikte kaçınılmaz olarak bir açıklama çabasını hak etmektedir. İşte bu çalışmada yukarıda dile getirilen ve onlara benzer soruların cevapları aranmaya çalışılacaktır.

Referanslar

II. Bayezid Dönemi Ahkâm Defterleri. F.M. Emecen ve İ. Şahin (Haz.). Ankara, 2021, TTK Yayınları.

Aşıkpaşaoğlu Tarihi. N. Atsız (Haz.). Ankara, 1985, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Beldiceanu, Nicoara. Code de lois coutumières de Mehmed II, (Kitâb-ı qâvânîn-i ‘örfiyye-i ‘osmânî). Wiesbaden,1967.

Hayd, Uriel. Studies In Old Ottoman Criminal Law, Ed. V. L. Menage, Oxford, 1973.

Hassan, Ümit. Osmanlı: Örgüt-İnanç-Davranış’tan Hukuk-İdeoloji’ye. İstanbul, 2001, İletişim Yayınları.

Heper, Metin. “Osmanlıda Devlet Geleneği”. Türkiye Günlüğü, Sayı: 73, (2003) s. 113-134.

Itzkowitz, Norman. Osmanlı İmparatorluğu ve İslâmî Gelenek. (İ. Özel, Çev.). İstanbul, 1989, Çıdam Yayınları.

İbn Kemal, Tevarih-i âl-i Osman, I. Defter (Yay. Şerafetin Turan), Ankara,1970, TTK Yayınları.

İnalcık, Halil. Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adâlet. İstanbul, 2000, Eren Yayıncılık.

Kānūn-ı Sultān Süleymān Han, Nuruosmaniye Kütüphanesi, Istanbul, no. 4094.

Kanunnâme-i Âl-i Osman, Münih Bayvera Devlet Kütüphanesi, TUR 111.

Kraelitz-Greifenhorst, Frederich. “Kanunnâme Sultan Mehmeds des Eroberers, Die ältesten osmanischen Straf- und Finanzgesetze”, Mitteilungen zur Osmanischen Geschichte, I, (Vienne 1921-22), s. 13-48.

Koç, Yunus. “Osmanlıda Toplumsal Dinamizmden Celali İsyanlarına Giden Yol ya da İki Belgeye Tek Yorum”, Bilig, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 35, (Güz 2005), s. 231-245.

Koç, Yunus. "Osmanlı Örfi Hukukunda Standartlaşma (XVI. Yüzyıl)", Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları, Sayı: 2, (Bahar-2005), s. 131-148.

Mehmed Neşri, Kitab-ı Cihan-nüma, Neşri Tarihi, II. Cilt, (Haz. F R Unat, M Altay Köymen) Ankara, 1985, TTK Yayınları.

McGowan, Bruce. Sirem Sancağı Mufassal Tahrir Defteri, Ankara, 1983, TTK Yayınları.

Mumcu, Ahmet. Divan-ı Hümayun, Ankara, 1986, Birey ve Toplum Yayınları.

Özcan, Abdülkadir. “Fâtih'in Teşkilat Kanunnamesi ve Nizam-ı Alem İçin Kardeş Katli Meselesi”, İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, XXXIII, s. 7-56.

Tursun Bey. Tarih-i Ebu’l-Feth, (Haz. Mertol Tulum), İstanbul,1977, Baha Matbaası.

Uğur, Ahmet. Osmanlı Siyasetnameleri. İstanbul, 1987, Kültür ve Sanat Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

01.08.2024

Nasıl Atıf Yapılır

Koç, Y. (2024). Erken Dönem Osmanlı Yönetiminin Kanunlaşma ve Devletleşme Süreci: Legalisation and Statehood Process of Early Ottoman Administration. KAMU Hukuk Ve Yönetim, 1(1), 31–49. https://doi.org/10.5281/zenodo.13150322